Bullterrieri rotuna

Mainitsinkin tuossa aiemmin alkavani tekemään projektia rodusta ja pennun kasvatuksesta, ensin suunnitelmana ja sen jälkeen toteuttamalla. Ajattelin siis vähän laittaa tännekin ylös lyhyesti bullterrieristä rotuna, noin yleisesti. 


Bullterrieri on siis englantilainen koirarotu, joka on kehitetty alunperin taistelukoiraksi. Kun koiratappelut kiellettiin vuonna 1835, aloitettiin rodun luonteen jalostaminen ystävällisempään ja helpommin hallittavaan suuntaan. Alkuperäisen valkoisen bullterrierin luoja oli irlantilaissyntyinen James Hinks. Bullterrierien kantarotu on vanhanenglanninbulldoggi, jota risteytettiin eri terrierirotuihin, mm. englannissa siihen aikaan olevaan "valkoiseen terrieriin". Bullterriereille ominainen pään muoto kehittyi vasta 1900-luvulla, eikä tiedetä varmasti, mitä rotuja jalostuksessa käytettiin sen aikaansaamiseksi. Ensimmäinen bullterrieri on tullut Suomeen vuonna 1938, viimevuosina niitä on rekisteröity noin 40-60 kpl vuodessa. Tällä hetkellä rekisteröityjä bullterriereitä Suomessa on reilu 1000 kpl.
Bull Terrier.
Vanhan ajan valkoinen bullterrieri
Verisestä alkuperästään huolimatta Bullterrieri on nykyisin ennen kaikkea seurakoira. Bullterrieri herättää ihmisissä tunteita, hyvässä ja pahassa. Harva ohittaa sen huomiotta, sillä sen tyypillinen kaareva, munanmuotoinen pää on koiramaailman ainutlaatuisuus. Myös silmät ovat erikoiset: pienet, tummat ja kolmionmuotoiset. Voimaa uhkuva vartalo näyttäisi olevan pelkkää lihasta. Ruumiinrakenne on vankka ja pyöreä, hartiat ovat lihaksikkaat ja rintakehä leveä. Ei ihme, että Bullterrieriä kutsutaankin monesti koiramaailman gladiaattoriksi.

Bullterrierille hyväksytään varsin monenlaiset väriyhdistelmät. Täysin valkoinen on ehkäpä tunnetuin väri, mutta valkoisillakin koirilla saa olla päässä laikkuja. Kirjavilla koirilla valkoista pitäisi olla vähemmän kuin värillistä aluetta. Värejä ovat mm. brindle (juovikas), tricolor (kolmivärinen), punainen ja fawn (hiekanruskea). Sinistä ja maksanväristä ei hyväksytä. American Kennel Club, FCI kuten myös Suomen Kennelliiton rotumääritelmä asettaa kahdesta samanveroisesta yksilöstä etusijalle brindlen koiran. Rodun kotimaassa Britanniassa taas suositaan valkoista koiraa vastaavassa tilanteessa.

Bullterrierit ovat luonteeltaan ystävällisiä ja iloisia, mutta alkuperänsä vuoksi itsepäisiä, rohkeita ja määrätietoisia. Bullterrierit sietävät hyvin kipua. Ne ovat myös älykkäitä ja uteliaita koira, jonka vuoksi ne tarvitsevat monipuolisia virikkeitä, sekä viitseliäisyyttä omistajaltaan. Bullterrierit eivät välttämättä pidä muista koirista, mutta ihmisiä kohtaan ne ovat hyvin ystävällisiä. Bullterrierit rakastavat ihmisten seuraa, jonka vuoksi sen ei pidä olla pitkiä aikoja yksin.

Bullterrierien omistajia kannustetaan yleensä koiraharrastuksiin. Se ei ole erityisen miellyttämishaluinen rotu, joten sen kouluttaminen ei ole aina yksinkertaista. Siksi omistajalta vaaditaan kärsivällisyyttä, päättäväisyyttä ja hyvää huumorintajua. Näyttelyt ovat suosittuja tämän rodun keskuudessa.

ROTUMÄÄRITELMÄ


Ryhmä 3 (terrierit) 
FCI:n numero 11 (bulltyyppiset terrierit)
Alkuperämaa Britannia

YLEISVAIKUTELMA: Vahvarakenteinen, lihaksikas, tasapainoinen ja aktiivinen. Ilme tarkka, määrätietoinen ja älykäs.

OMINAISPIIRTEET: Koiramaailman gladiaattori, täynnä tulta ja rohkeutta. Erikoispiirteenä kuonon kärkeä kohti kaartuva (downfaced), munanmuotoinen pää. Koosta riippumatta sukupuolileima hyvin selvä.

LUONNE: Tasainen ja kuriin mukautuva. Itsepäisyydestään huolimatta erittäin ihmisystävällinen.

PÄÄ: Pitkä, vahva ja syvä kuonon kärkeen asti, mutta ei karkea. Edestä katsoen munanmuotoinen ja täyteläinen, pinta sileä ilman lovia ja kuoppia. Päälaki korvien välillä lähes tasainen. Sivusta katsoen profiili hieman alaspäin kaartuva niskakyhmystä kirsuun. Kirsu musta ja alaspäin kääntynyt. Sieraimet hyvin kehittyneet, alaleuka voimakas.

SILMÄT: Kapeat, vinoasentoiset ja kolmionmuotoiset. Syvällä sijaitsevat, mahdollisimman tummat, lähes mustat. Läpitunkeva välke. Etäisyys kirsusta silmiin huomattavasti suurempi kuin silmistä niskakyhmyyn. Siniset tai osittain siniset silmät virhe.

KORVAT: Pienet, ohuet ja lähekkäin sijaitsevat. Koiran pitää kyetä pitämään ne jäykästi pystyssä.

PURENTA: Säännöllinen ja täydellinen leikkaava purenta, ts. alaleuan etuhampaat koskettavat tiiviisti yläleuan etuhampaiden takapintaa. Hampaat terveet, puhtaat, vahvat, suurehkot ja ehdottoman säännölliset. Huulet tiiviit.

KAULA: Erittäin lihaksikas, pitkä, kaareva. Lavoista päätä kohti oheneva. Ei löysää kaulanahkaa

ETURAAJAT: Lavat voimakkaat ja lihaksikkaat olematta raskaat; leveät, litteät, tiiviisti rinnanmyötäiset, selvästi viistot, lähes suorassa kulmassa olkavarteen nähden. Luut erittäin vahvat ja pyöreät. Koira seisoo vankasti ehdottoman yhdensuuntaisilla eturaajoillaan. Kyynärpäät suorat ja voimakkaat, ranteet pystyt. Aikuisen koiran eturaajojen pituus suurin piirtein sama kuin rintakehän syvyys.

RUNKO: Hyvin pyöreä ja syvä; kylkiluut selvästi kaarevat. Selkä lyhyt, selkälinja sään takana vaakasuora, kaareutuu loivasti leveän, lihaksikkaan lantion kohdalla. Alalinja rintalastasta vatsaan muodostaa kauniin, nousevan kaaren; rintakehä lähempänä maata kuin vatsa. Edestä katsoen rintakehä leveä.

TAKARAAJAT: Takaa katsottuna yhdensuuntaiset, reidet lihaksikkaat, sääret hyvin kehittyneet. Polvi- ja kinnerkulmat selvät, kinner lyhyt ja vahva.

KÄPÄLÄT: Pyöreät ja tiiviit, varpaat hyvin kaarevat.

HÄNTÄ: Lyhyt ja alas kiinnittynyt, koira kantaa sitä vaakasuorassa. Tyvestä paksu, kärkeä kohti oheneva.

LIIKKEET: Tiiviyttä ilmentävät, sulavat, helpot; liikunta huolettoman itsevarmaa. Ravissa liikkeet yhdensuuntaiset sekä edestä että takaa, vauhdin kasvaessa raajat lähenevät toisiaan. Eturaajat ottavat pitkiä askeleita ja lonkat liikkuvat pehmeästi. Polvet ja kintereet joustavat ja vahvat.

KARVAPEITE: Ohut, kiiltävä, tasainen ja karkealta tuntuva. Iho tiivis. Pehmeä pohjavilla mahdollinen talvisaikaan.

VÄRI: Valkealla puhtaan valkea, pigmenttiläiskät ihossa ja laikut päässä eivät ole virheitä. Kirjavilla värilliset alueet vallitsevat valkoisiin nähden. Muuten samanveroisista koirista juovikasta (brindle) pidetään parempana kuin muunväristä. Musta juovikas, punainen, fawn ja kolmivärinen (tricolor) hyväksytään. Pilkut valkoisen koiran karvassa ei-toivottuja; sininen ja maksanväri hylkääviä virheitä.

KOKO: Mitään paino- tai korkeusrajoja ei ole, mutta koira on kokoonsa ja sukupuoleensa nähden mahdollisimman massiivinen.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti