keskiviikko 13. elokuuta 2014

Pertti Vilanderin opissa.

Nemin miespelon pohjilta olimme yhteydessä kouvolalaiseen koirankouluttajaan Maria Seppäseen, jolla on oma koirakoulu, Homeetta, Korialla. Maria kouluttaa kaikenlaisia koiria, pennuista ongelmakoiriin. Hän on kouluttautunut Pevi-kouluttaja. Pevi on Pertti Vilanderin, suomalaisen "koiragurun", laatima koirien laumakäyttäytymiseen pohjautuva koirankoulutusohjelma, nimi "Pevi" tuleekin PErtti VIlanderista. Soittelimme Marian kanssa, kävimme läpi tilanteemme ja varasimme hänelle neuvolatunnin. Pari päivää tämän jälkeen Maria kuitenkin soitti minulle uudestaan ja kysyi, haluaisinko vaihtaa alkuperäisen tuntimme myöhemmäksi, sillä itse Pertti Vilander olisi tulossa vetämään koulutusviikonloppua heille 08.-10.08.2014. Tämähän kävi aivan loistavasti minulle! Maria sanoi, että vaikutamme fiksuilta ihmisiltä, joten sillä saralla asiallamme ei ole kiire, joten voisimme hyvin lykätä heinäkuulle sovitun aikamme elokuulle. Niin tehtiin.

Lauantaina 09.08.2014 meille oli varattu aika kello 11:30 Koirakoulu Homeetassa. Jännittävin tunnelmin lähdimme paikalle. Mukanamme oli vain Nemi. Pihaan päästyämme odottelimme pienen hetken, kunnes edellisten tunti loppui. Pertti "Peetsa" Vilander, parrakas, lyhyt mies käveli luoksemme ja kysyi ongelmaamme. Lähdimme Peetsan kanssa pienelle kävelylle. Hän kyseli kaikkea ja opasti meitä kävelyttämisessä näyttäen itse esimerkkiä; hihnan tuli olla pitkällä ja aina kun koira veti sen kireäksi tuli hihnaa nykäistä terävästi sanoen samalla "ei". Näin muutaman kerran tehtyään Nemi alkoi heti tajuta tilanteen ja käveli nätimmin! Huh.

Pihaan päästyämme Jari oli hihnan päässä ja Nemille tehtiin todella pienimuotoinen "luonnekuvaus", eli Jari käveli sen kanssa Peetsan osoittaman reitin. Reitin varrella oli kottikärry, johon pudotettiin Marian toimesta rautaiset ketjut, jotka päästivät räisevän äänen. Nemi loikkasi sivuun, mutta jatkoi matkaa kuitenkin kierroksen loppuu. Peetsa ohjasi Jarin kävelemään lenkin uudelleen, jolloin Nemi teki täysin stopin, eikä suostunut houkutteluista huolimatta takaisin kierrokselle.
Seuraava kierros oli saman tyylinen, tosin vastassa oli tällä kertaa henkariin ripustettu haalari, jota Maria narusta vetämällä heilautti hieman Nemin ollessa kohdalla. Tälle Nemi haukahtikin pari kertaa, mutta jatkoi kierroksen jälleen loppuun. Uudestaan ei taas suostuttu menemän. Tämä riitti, pentu päästettiin pihaan irti ja siirryimme puutarhatuoleille istumaan ja juttelemaan.

Opimme paljon uutta asiaa Nemistä ja koirista ylipäänsä. Kouluttajat lukivat todella hyvin pentua ja kertoivat myös meille siitä. Nemi on pehmeäluonteinen, mutta myös erittäin ristiriitainen pentu. Se tekee asioita, joita sen ei pitäisi pehmeän luonteensa vuoksi tehdä.. Luottamus ja kunnioitus meitä kohtaan on vielä hakoteillä. jos se luottaisi meihin silmittömästi se olisi suostunut kävelemään kierrokset uudestaan pelottavuuksista huolimatta. Puhuimme myös paljon bullterrieristä yleisesti rotuna. Maria laski yhden omista koiristaan pihalle Nemin kanssa, se oli jokin karkeakarvainen terrieri, Makken. Kaikki meni koirien välillä kivasti. Makken korjasi hienosti Nemin "puutoksia", esimerkiksi kun Nemi alkoi jännittämään pihalla olevaa ihmistä ja jäi kyttäämään sitä epävarmasti niin Makken aisti tämän ja houkutteli Nemin pois tilanteesta johdattaen sen toiselle puolelle pihaa! Emme itse tätä edes tajunneet, ennenkuin kouluttajat siihen tarttuivat. Huikeaa tuo koirien yhteinen kieli..

Harmiksemme saimme kyllä kuulla, että meidän olisi ehdottomasti tietenkin pitänyt ottaa myös Jero mukaan. Jero saattaa vaikuttaa Nemin käyttäytymiseen ratkaisevan paljon. Maria kuitenkin lohdutti meitä, ettei tämäkään neuvolatunti mennyt todellakaan hukkaan; he eivät välttämättä olisi nähneet Nemistä kaikkia niitä piirteitä mitä nyt tuli ilmi. Peetsa on kuulemma koirista eniten ollut tekemisissä juuri koirasusien kanssa. Kerroimme Jerosta kaikkea, kaikki sen ongelmat, eli hihnakävely toisinaan ja muu hökellys. Jari jopa lupasi syödä hattunsa, jos joku saa sen rauhoittumaan! :D Ja Maria ja Peetsa vastasivatkin tähän suoraan että älä lupaa mitään, koska joudut vielä sen hattusi syömään! He lupasivat meille, että muutaman käyntikerran jälkeen Jero kävelee vierellämme ilman hihnaa, tuli vastaan sitten ihmisiä tai koiria. Ja voih, tätä odotan! Sovimme Jerolle oman neuvolatunnin seuraavan viikon sunnuntaille, eli 17.08.2014 kello 11:00. Ottaisimme tietenkin myös Nemin mukaan.

Päivä oli todella antelias kaikin puolin. Paikalta lähdettyämme noin puolitoista tuntia myöhemmin minulla oli melko "turpaan lyöty" olo, paikalla oli parisen kymmentä henkilöä ja siinä kaikkien edessä saat kuulla, kuinka koirasi eivät kunnioita eikä luota sinuun.. Tuntui kuin olisin tehnyt kaiken väärin koirieni kanssa! Hetken aikaa sain nieleskellä kaikkea sitä tekstiä mitä saimme kuulla, mutta loppujen lopuksi se oli kyllä ehkä ihan odotettavissa. Kaikki kuitenkin oli niin selvää, he pystyivät perustelemaan kaiken käytöksen ja kertoivat niihin ratkaisuja. Hetken mietiskeltyäni asioita olinkin todella innoissani menossa paikalle jo uudestaan! Jos joku tosiaan tietää asioista noin paljon ja osaa korjata ne, niin olen mukana! Annoin anteeksi itselleni, enhän minä ole koskaan missään koulutuksessa asian tiimoilta ollut, joten kuinka voisin tietää? Nythän olen saamassa apua tilanteeseeni, joten ei ole enää mitään huolta. Ja jos koirani oikeasti saadaan kävelemään irti vierelläni ilman pelkoa, että ne karkaavat, niin voi kyllä! Tahdon olla koirilleni luotettava ja kunnioitettava lauman johtaja. Loppujen lopuksi kaikki johtuu vain luottamuksesta, kuten Nemin miespelkokin suurimmaksi osaksi. Kun se luottaa minuun, se luottaa että hoidan tilanteen ja paikalla olevat "vaarat", joten sillä ei ole enää syytä pelätä. Koirat voivat molemmat huokaista helpotuksesta, niiden ei tarvitse enää "vahtia" ja huolehtia mistään, kun niillä on oikeanlainen "johtaja".

Valitettavasti päivässä oli niin paljon tekemistä ja asiaa, etten muistanut ottaa yhtään kuvaa paikalta.. Mutta lupaan yrittää ensikerralla muistaa. Elikkä sunnuntaina sitten olisi uusi aika. Nyt paikalla ei kyllä ole Peetsaa, mutta Maria ajaa asiansa vähintäänkin yhtä hyvin! Katsotaan sitten mitä Jerosta sanotaan.... :D Sitten päsemmekin asian ytimeen, eli harjoittelemaan. Tämä haiskahtaa aivan uuden elämän alulle... ;) Pidän teidät ajan tasalla koulutuksessamme!

1 kommentti:

  1. Olen ylpeä teistä! Minusta on hienoa, että osaa pyytää ja ottaa apua vastaan! :)

    VastaaPoista